Zwangerschapsdiabetes – hoe is dat nou?

Inge kwam er in het tweede trimester van haar zwangerschap achter dat haar suikerwaardes te hoog waren. Lees hier haar verhaal over zwangerschapsdiabetes.

Inge: Ik weet het nog goed; schaapachtig kwam ik met een positieve zwangerschapstest naar beneden. “Schat… we krijgen een kindje!” Blijdschap en nervositeit streden in mijn binnenste; hoe spannend! Hoe eng! Hoe spannend! We kunnen dit!

Het eerste trimester ging soepel voorbij. Ik rekende me tot de gelukkige groep vrouwen die geen last heeft van ochtendmisselijkheid. Vermoeidheid uiteraard, maar ja, mijn lijf was druk bezig met het creëren van een nieuw mensje. Het tweede trimester ging ook voorspoedig van start. Filosoferen over babynamen, langzaam aan de slag met het inrichten van haar slaapkamer. Ik voelde me top!

Eind december stond de test voor zwangerschapsdiabetes op de planning. Routine, dacht ik nog. Ik ben gezond (met weliswaar een wat te hoog BMI maar niet schrikbarend) en in mijn familie is geen aantoonbare aanleiding om te verwachten dat ik diabetes zou krijgen tijdens de zwangerschap. Want type 1 diabetes, waar mijn zus mee door het leven gaat, is toch echt een ander verhaal. En we hebben een tante met diabetes, dat staat qua erfelijkheid te ver weg om op mij van invloed te zijn.

Helaas….. je bloedsuikerwaarde is te hoog
Al vrij snel na de test -op vrijdagmiddag- hing de verloskundige aan de telefoon. “Inge, je bloedsuikerwaarde is te hoog. Maandag heb je een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis.”  Huh?! Dat bericht sloeg wel even in als een bom. Direct belde ik mijn zus; zij weet als geen ander wat de invloed van diabetes is tijdens een zwangerschap.

Een onrustig weekend volgde, vol met Google zoekacties en gefilosofeer van de koude grond. Online is eigenlijk niet zo veel informatie te vinden behalve wat A-4tjes op websites van ziekenhuizen of de thuisarts. Ik beland uiteindelijk bij het forum van 24Baby, waar topics zijn om met lotgenoten kennis en informatie uit te wisselen. Het stelt me enigszins gerust; diabetes tijdens de zwangerschap lijkt goed te handelen.

Zwangerschapsdiabetes in de praktijk
Het bezoek aan de gynaecoloog is prima en enkele dagen later mag ik langs bij een voedingsdeskundige. Ik krijg handvatten om mijn voeding aan te passen en op die manier de bloedwaardes te laten dalen. Eerst nog even genieten van de kerstdagen, maar daarna ga ik met mijn voedingsschema aan de slag.

Begin januari ga ik weer op controle, maar helaas blijkt het aanpassen van mijn voeding onvoldoende effect te hebben op de waardes. In overleg met de internist besluit ik metformine te gaan slikken; insuline spuiten is nog niet per se nodig. Vanaf dit moment is mijn zwangerschap officieel medisch en kom ik onder behandeling van de gynaecologen in het ziekenhuis.

Schrijven & doorgeven
Ik moet eens in de zoveel weken mijn bloedwaardes doorgeven via de online omgeving van het ziekenhuis. Dat is me een partij onpersoonlijk; zeker als je voor het eerst reactie krijgt van een diabetesverpleegkundige die geen communicatie gestudeerd heeft, zullen we maar zeggen. Kortaf en de boodschap is vooral ‘doet u even beter uw best’.

Gelukkig zijn de anderen behept met meer empathie en betere communicatie-skills. Tijdens de controles in het ziekenhuis zie ik in totaal zes verschillende artsen, vaak nog in opleiding. Altijd vriendelijk en ik ervaar de controles als prettig, maar die variatie vind ik jammer. Bij de bevalling zie ik in eerste instantie weer een nieuw gezicht. De arts in opleiding die de nachtdienst draait, heb ik al eens eerder gezien, maar de arts zelf die uiteindelijk adviseert tot de keizersnede, weer niet.

Het gaat aardig.. maar leuk is het niet!
Het lukt me goed om me aan de voedingsadviezen te houden. Ik doe het immers niet zozeer voor mij zelf, maar om te zorgen dat ons kleine meisje goed groeit en gezond ter wereld komt. Pure chocolade (70% of meer) wordt mijn guilty pleasure en eetbuien zijn me vreemd.

En zo heeft ieder nadeel zijn voordeel, want ons kleine meisje groeit goed terwijl mijn eigen lichaamsgewicht daalt. Zo kom ik effectief maar 4kg aan tijdens de hele zwangerschap! Natuurlijk is het af en toe zwaar en balen, als ik bij een verjaardag aan een suikervrij gebakje zit. Maar het zij zo. Het online forum is ook een prettige afleiding; met lotgenoten wissel ik ervaringen en recepten uit. Zo stimuleren we elkaar om het vol te houden. Verder is mijn man mijn grote steun en toeverlaat en kan ik soms fijn klagen bij mijn zus (die ook nog eens tegelijk met mij zwanger blijkt te zijn!)

De bevalling
Dan is het zover, ik word ingeleid bij 39 weken. Na een intensieve dag aan de weeën opwekkers en als gevolg daarvan een weeën storm die in mijn beleving 20 minuten duurde, maar 2 uur aanhield, adviseert de arts tot een keizersnede. Prima, doet u maar. Beter voor mij en voor ons meisje, want haar hartslag rees de pan uit.

Om 01.04 in de nacht van woensdag op donderdag wordt ze geboren, kerngezond. Ik weet waar ik zo m’n best voor gedaan heb! En met de geboorte van onze dochter komt er ook abrupt een einde aan de diabetes. Mijn waardes keren terug naar normaal en gelukkig heeft zij er ook niets aan overgehouden.

En nu verder
Zo eindigt mijn zwangerschapsdiabetes. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en moet ik me binnenkort laten testen. Want ik behoor nu wel tot een risicogroep die meer kans loopt op latere leeftijd type 2-diabetes te krijgen. Daar sta ik gelukkig niet dagelijks bij stil, maar af en toe sluimert het in mijn achterhoofd.

Uiteindelijk kijk ik terug op een hele fijne zwangerschap waarbij de diabetes niet al te veel roet in het eten gooide. Wat ik vooral heb geleerd, is hoe fijn het is om in contact te komen met anderen die in hetzelfde schuitje zitten en te leren van ervaringsdeskundigen. Want dat je zwangerschap medisch wordt als je diabetes hebt of krijgt, daar is weinig aan te doen. Vasthouden aan die positieve vibe is dan soms best een uitdaging, en dan is het extra fijn om af en toe een steuntje in de rug te krijgen!

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *