Vertroetelen van je voeten – waarom is dat belangrijk?

Lees hier het interview dat Suikermama Kirsti deed met haar eigen pedicure, Karin. We hebben het over waarom voetzorg zo belangrijk is voor diabetici, hoe je je voeten vertroetelt tijdens je zwangerschap, tips voor het ultieme voetenbadje en waarom Karin af en toe haar buik liet optillen tijdens haar zwangerschap!

En weet wel – van ons HOEF je echt niet naar de pedicure hoor 🙂 Dat blijft je eigen keus natuurlijk. Maar het is altijd handig om je in te lezen en te begrijpen waarom het voor mensen met diabetes zo belangrijk is om niet alleen op je suikerwaardes te letten en je regulatie, maar ook op de rest van je lijf! Ennuh… #nospon!

Karin Kasius, medisch pedicuren bij Jouw Voetafdruk: “Eigenlijk zijn voeten en diabetes heel simpel: voeten zitten gewoon te ver van je hart af. Als je daar een infectie krijgt, is het voor je lijf heel moeilijk om die op te lossen. In z’n algemeenheid: met diabetes genezen wondjes al minder snel. Op je voeten kun je dat zeker nog ‘keer drie’ doen – dat gaat echt heel langzaam.

Een heel stuk van wat ik doe – of dat nou bij jonge vrouwen met diabetes of ouderen is – is preventie. Meekijken, en samen zorgen dat je voeten in optimale conditie zijn.”

Waarom is voetzorg voor mensen met diabetes belangrijk?
Voor diabetespatiënten schuilt het risico in de allerkleinste bloedvaatjes in je voeten. Die hebben heel veel last van jouw wisselende suikers en gaan relatief sneller stuk. Die allerkleinste bloedvaatjes voeden je huid en ook je zenuwuiteinden. We denken vaak dat zenuwen alleen te maken hebben met gevoel, maar die zenuwen regelen ook in hoeverre je bloedvoorziening meer voedingsstoffen naar je huid moet sturen op die plek.

Je ziet het altijd bij diabetes dat het daar mis gaat. De huid is veel te droog doordat de doorbloeding minder wordt en als gevolg daarvan wordt de huid nog veel droger. En daarmee extra gevoelig voor wondjes, die dus niet snel genoeg genezen en mogelijk infecteren. En dit gebeurt nog veel meer bij mama’s!

Waarom is voetzorg voor zwangere diabetica’s EXTRA belangrijk?  
Je hele lijf richt zich alleen maar op zwanger zijn. Het lijkt wel of alle voedingsstoffen echt alleen maar naar de baby gaan. Veel vrouwen hebben last van droge voeten tijdens de zwangerschap en bij diabetes zie je dat nog veel meer. Ik denk dat het bij mama’s als ook nog eens een samenspel is van veel te druk zijn met je kersverse gezin en dat je zelf-zorg ook nog iets tekortschiet. En die combinatie met diabetes is echt funest.

Wanneer trek je aan de bel?
Trek aan de bel op het moment dat je ingegroeide nagels krijgt, bijvoorbeeld door het eelt bij je grote teen of doordat de huid daar te hard wordt, of als je kloven krijgt. En als je ongemak ervaart. Ongemak kan ook al gewoon komen doordat je huid zo droog is dat die kei-strak wordt.

Dan denken we allemaal – ik smeer dat zalfje van de ETOS er wel even op. Zonder dollen, ik heb hier in mijn kast ACHT verschillende voetcrèmes staan. En dat is niet omdat ik voor elk wissewasje een andere crème heb, maar omdat ik weet dat een bepaalde crème op sommige voeten gewoon niet werkt.

Hoe smeer je je voeten in?
Oh, dat is ook een leuke! Dat lijkt zo simpel hè? Als je je voeten insmeert, smeer dan ook echt je hele voet in. Ik geef altijd het advies: je hebt van die kleine sportsokjes? Dat hele gebied smeer je in. Het enige wat je niet meepakt, tenzij je voetschimmel hebt, is het gebied tussen je tenen. Dat sla je over.

Dus boven- en onderkant van je voeten en tenen en echt hoog bij enkel- dat smeer je allemaal in. Het liefst elke dag en bij voorkeur voor het slapengaan. Dat is omdat je lichaam ’s nachts aan het regenereren is. Daarom kan je lijf op dat moment het meest met de crème die je gebruikt.

Wat voor crème kun je het best gebruiken?
Koop een merk dat echt gespecialiseerd is in voetzorg. Kruidvat verkoopt bijvoorbeeld Gehwohl, dat is echt een voetzorgmerk. Als je diabetes hebt, vermijd dan een crème waar te veel minerale oliën in zitten. Dus paraffine bijvoorbeeld, vaseline, dat zit vaak wel als ingrediënt erin, maar zorg ervoor dat het niet bij de eerste vijf, zes ingrediënten staat. Er zit altijd wel een beetje in, als ondersteuning van het hoofdbestanddeel.

Die minerale oliën doen an sich namelijk niks voor je huid. Het dicht je huid af en soms kan dat heel helpend zijn. Als in die crème heel veel voedingsstoffen zitten en je brengt daaroverheen een laagje minerale oliën aan door te mengen in die crème, dan sluit je juist die voedende stoffen in de huid. Hierdoor worden ze heel goed opgenomen. Maar maak je het ‘t hoofdbestanddeel, dan sluit je die huid af.

Zo lijkt het wel alsof het goed gaat met je huid, maar je wilt niet alleen de huid afsluiten. Je wilt de huid ook voeden, want je wilt dat ‘ie beter wordt. Vooral met diabetes! Je moet nog een aantal jaar door en elk stukje gevoel dat je in je voeten kwijt bent, komt gewoon niet meer terug.

Ik zeg dit nu zo hard, omdat mensen zich daar niet altijd van bewust zijn. En deels heb je daar zelf invloed op, deels niet. Kijk, als je suiker ontzettend uit de hand loopt, dan gaat dat proces van slechter wordende bloedvaatjes gewoon sneller. Punt. Maar deels heb je er wel invloed op door inderdaad goed voor je huid te zorgen en je voeten serieus te nemen. Bijvoorbeeld als je vocht hebt in je benen tijdens je zwangerschap – let daar echt op! Als je zoveel mogelijk dat vocht uit die benen houdt, dan spaar je je zenuwen ontzettend.

Als je hele droge voeten hebt is het ook echt een goed advies om ‘s avonds lekker dik in te smeren, een sok aan te doen en daarmee gaan slapen. Of als je dat te lang vindt duren, draag die sokken dan in ieder geval de eerste twee uur. Dan trekt je crème gewoon echt goed in.

Is er iets dat je tijdens je zwangerschap juist NIET moet doen qua voetzorg?
Ja, niet te veel zelf klooien als je pijn hebt! Want je haalt zelf te veel eelt of het verkeerde eelt weg. Wij halen zo specifiek het eelt ook in de kloof weg, dan kun je zelf niet, kan ik ook bij mezelf niet, want je zit er verkeerd voor, helemaal met die buik! Dus nee, het slechtste wat je kan doen is te lang wachten.

En eigenlijk is het beste wat je kunt doen, ook als je weinig klachten hebt: ga gewoon een keertje bij een pedicure langs. Want ik heb een aantal dames gehad die bijvoorbeeld in een zwangerschap ingegroeide nagels kregen. Laten ons gewoon een keertje meekijken! Het is lekker, het is fijn. Je hoeft op dat moment zelf je nagels niet te knippen, want die buik zit vreselijk in de weg. En eigenlijk is het net als met alles in je lijf: houdt het in de gaten. Want voeten zijn zo belangrijk!

Heb je nog een ultieme ontspanningstip voor zwangere vrouwen?
Als je voeten zoveel kilo’s moeten dragen, dan is het heel fijn als iemand af en toe je voeten alleen al even insmeert. Vaak krijg je de partners nog wel zo gek om even te smeren. Het hoeft echt geen massage van een kwartier te zijn!

En wat ik zelf, en dat is niet per se een voeten-tip, maar wat ik zelf een hele fijne ervaring vonden, dat iemand af en toe even je buik optilt. Als je man of een vriendin of je moeder achter je gaat staan en je buik optilt, dat is echt hemels, dat is echt zoooo lekker! Ook al duurt het maar 2 seconden. Tip van mijn puf-cursus 🙂

En voetenbadjes – dat is een goeie tip! Met magnesium of Dode Zeezout. Van magnesium kun je heerlijk ontspannen. Koop je gewoon bij de Holland & Barret of Erika. Gooi die vlokken in warm water en je voelt een hele diepe ontspanning in je spieren. Dat voelt vaak heel prettig.

Magnesium is trouwens gewoon veilig bij zwangerschap. Je lichaam neemt namelijk niet geforceerd op, zoals bij een tablet. Wat trouwens heel belangrijk is als je een voetbad neemt: droog je voeten goed af! Loop het liefst echt even met blote voeten rond, een half uurtje. Een kanttekening met diabetes is wel dat als je al wat verlies van gevoel in je voeten hebt, je dan heel erg moet uitkijken om het niet te week te laten worden. Dus doe een voetenbadje niet langer dan een kwartier.

Kirsti: ‘Dus kort samengevat moet je eerst even zorgen dat iemand je buik optilt, dan een voetenbadje nemen, dan een half uur met je voeten omhoog om ze goed te laten drogen beetje tv kijken of boek lezen en daarna zeg je ‘schat, ze zijn wel droog nu, doe mij maar een lekkere voetmassage!’

Karin: “Dat is een heeeeele goede routine! Echt heerlijk ja, dat zou in een hele goeie zijn. Nou daar heb je het: een beetje eigen ervaring en een beetje een professionele ervaring!”

Meer weten over Karin’s praktijk? www.jouwvoetafdruk.nl
Wil je na het lezen van dit interview ook een afspraak maken met een pedicure?
Ga dan naar www.provoet.nl voor een pedicure bij jou in de buurt.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *