experts vertellen

Lees hier de verhalen van experts op verschillende gebieden, met als gemene deler: type 1 diabetes

Anouk is 28 weken zwanger: “Ik dronk écht enorm veel.”

Anouk Poiesz vertelt…

Anouk kreeg de diagnose type 1 diabetes wel op een heel naar moment. Als ze 28 weken zwanger is van haar tweede kindje prikt ze een bloedsuikerwaarde van in de 20. Vanaf toen werd alles aan haar zwangerschap ‘medisch’ en stond ze in de overlevingsmodus. Ze heeft lange tijd de hoop dat het bij zwangerschapsdiabetes zou zijn maar helaas. Een paar dagen na de bevalling van Finn kwam de internist haar kamer binnen met de officiële diagnose: type 1 diabetes. 

“Mijn hba1c bleek 48! Voor mij een bevestiging dat alles in orde was.”

Anouk vertelt…

Voor Anouk en haar man Gerbert kwam de zwangerschap van hun dochter Maud eerder dan dat ze gedacht/verwacht hadden. Wat had dat voor gevolgen voor Anouk haar diabetesmanagement? Anouk vertelt ons hoe ze hiermee is omgegaan en heeft goede tips voor toekomstige Suikermama’s! 

Want dat het ook met een wat minder geplande zwangerschap goed kan gaan.. daar is dochter Maud het levende bewijs van!

“Heb jij geen last van typische diabetes-kwaaltjes? No worries!”

Maaike vertelt…

Maaike heeft veel geleerd van haar drie zwangerschappen en deelt haar kennis in een interview met de Suikermama’s. Zij vertelt je dat niet alle horrorscenario’s die je leest, per se uitkomen. Als er bij jou niks geks gebeurt, betekent dat niet dat er iets fout is! Krijg jij geen onverklaarbare hypo’s en kon je gewoon snel zwanger worden?! Heel goed dat ze je waarschuwen voor van alles, maar er kan ook NIKS van dat alles gebeuren.

“De hoeveelheid checks vond ik het zwaarst, niet eens de diabetes zelf!”

Maaike vertelt…

Maaike is de mama van dochter Ronja en heeft een iets andere kijk op zwangerschap en bevallen dan in de meeste ziekenhuizen gebruikelijk is. Ze deelt haar kennis en ervaring met jou!

Wij vonden het weer heerlijk om te kletsen met een mede-diabetica-mama! We nemen je graag mee in het verhaal van Maaike en haar tips!


“Sporten tijdens je zwangerschap icm T1D? Je staat 1-0 voor!”

Suzanne vertelt…

Voordat alle vakanties losbarstten, spraken de Suikermama’s met Suzanne van der Lee. Trainster bij Mom in Balance, ruim 15 jaar type 1 diabeet én een echte #fitmom. Waar wij met 37 weken zwangerschap hijgend en puffend van bankje naar bankje sloften, liep Suzanne nog een rondje hard. Say what? Juist! Over deze mama van twee willen we wel eens wat meer weten! Jullie ook?

“Ik ben wel een beetje angstig voor een groot kindje!”

Klinisch verloskundige Marijke vertelt…

Een paar weken geleden hadden we een heel fijn en openhartig gesprek met Marijke, klinisch verloskundige en zwanger van haar tweede kindje. We vroegen vooral veel over de rol van een klinisch verloskundige bij een zwangerschap en bevallingen van vrouwen met type 1 diabetes én hoe zij zelf aankijkt tegen haar eigen bevalling.

” Een tweeling én ook nog diabetes? Dat kan toch niet goed gaan?”

tweeling zwangerschap diabetes

Daphne vertelt…

De Suikermama’s gingen in gesprek met Daphne! Daphne is al 25 jaar diabeet en is inmiddels trotse moeder van Faye & Juultje. Jawel…een tweeling! Hoe gaat dat nu met diabetes? Dubbel zoveel bloedsuiker-stress of valt dat mee? We voelden Daphne eens goed aan de tand en deze enthousiaste mama heeft ons gerust weten te stellen…tijdens de zwangerschap is het qua diabetes allemaal goed gegaan!

” Wil je bevallen zonder inleiding?
Ga het gesprek aan!”

Vera vertelt…

Vorige week interviewden we Vera. Zij is moeder van vier kinderen en is bij geen van haar bevallingen ingeleid en via de ‘natuurlijke’ weg bevallen. Omdat je daar weinig over hoort in combinatie met type 1 diabetes, vroegen we haar het hemd van het lijf! Want ook dat is interessante informatie voor toekomstige Suikermama’s!

Een ‘uitstapje’ naar zwangerschapsdiabetes, gewoon omdat het kan.

Inge vertelt… 

Inge kwam er in het tweede trimester van haar zwangerschap achter dat haar suikerwaardes te hoog waren. Lees hier haar verhaal over zwangerschapsdiabetes.