Dit is Kirsti:
Suikermama van twee heerlijke jongetjes en diabetica

Twee zwangerschappen met type 1 diabetes, twee gezonde, vrolijke jongetjes! Kirsti is sinds 2018 Suikermama van Jonatan en in 2020 kwam daar Julius bij. Ze heeft pas relatief kort type 1 diabetes – sinds 2016. Daarom heeft ze zich niet van ‘jongs’ af aan druk hoeven maken over de impact die type 1 diabetes kan hebben op je kinderwens of een gezonde zwangerschap. Maar toen ze eenmaal de diagnose kreeg, veranderde dit en las ze alles wat los en vast zat.

Hier lees je wie Kirsti is. Je leest wat haar eigen ervaringen zijn met zwangerschap als type 1 diabetica en wat er nog meer in haar leven is, naast de diabetes.

Waarom kirsti coacht bij Suikermama’s

”Ik wil andere vrouwen met type 1 diabetes en een kinderwens, die zwanger zijn en die net bevallen zijn, meegeven dat jij dit óók kunt! Ja, je hebt diabetes, maar nee – die hoeft een blije, fijne zwangerschap niet in de weg te staan. Je moet alleen even weten hóé – en daar help ik je graag bij!”

“De kennis die ik tijdens mijn eigen zwangerschappen opgedaan heb, geef ik graag door aan andere mommy’s (to-be) met type 1 diabetes. Want wat is er nou fijner dan iemand aan je zijde hebben die herkent waar je doorheen gaat en handige tips& tricks voor je heeft om ermee om te gaan?”

bevalling bloedsuikers

Wat kun je van mij als coach verwachten?

Enthousiasme, een luisterend oor, een grondige analyse

  • Fijne gesprekspartner – ik heb respect voor jou, ben rustig en helder in mijn communicatie
  • Goede focus – ik ben scherp en stel jou gerichte vragen om snel tot de kern van het probleem te komen.
  • Meedenken in mogelijkheden – ik houd ervan om nadat we samen het probleem waar je mee zit grondig geanalyseerd hebben, met je mee te denken over wat er mogelijk is.
  • Overweging – ik help jou bij het overwegen van verschillende perspectieven. Heel vaak is er meer dan één oplossing voor een probleem!
  • Verbindend – ik breng mensen samen die in dezelfde situatie zitten, zodat ze kunnen leren van elkaar.


Zwanger met diabetes type 1

Kirsti’s ervaring take 1: Jonatan

Wat ik persoonlijk lastig heb gevonden aan zwanger zijn met type 1 diabetes, was het vinden van een community van vrouwen die hetzelfde doormaakten als ik. “Gewone” zwangeren genoeg, maar niemand met wie ik even kon kletsen over de invloed van die razende hormonen op m’n koolhydraat ratio’s, of bij wie ik m’n ei kwijt kon met zorgen over hoe-moet-dat-straks-nou-met-borstvoeding?

Want de sporadische informatie die ik online kon vinden, ging meestal van het ergste uit – borstvoeding zou bij diabetica’s zoals ik veel later op gang komen. En je kon je ook maar beter voorbereiden op enorme hypo’s en overal waar je ook maar kon bedénken dat je je baby ging voeden, stapels Dextro neerleggen. Alsof je op dat soort intieme moment zit te wachten op het wegknagen van een halve rol chemische meuk! Laat staan je baby, die heeft gewoon NU! HONGER! Dat moest anders kunnen, vond ik. En ik heb inderdaad bijna geen Dextro aangeraakt tijdens de kraamweek of tijdens het voeden.

Tijdens mijn eerste zwangerschap, van Jonatan, gebruikte ik pennen en een Freestyle Libre 1. Toen ik zwanger was van Julius mocht ik meteen over naar de Dexcom en had ik inmiddels ruim een jaar een pomp, de Kaleido. Grappig genoeg bleek uit een analyse van mijn dvk dat er in mijn glucose waardes in beide zwangerschappen weinig verschil zat. Maar qua diabetes management was er een wereld van verschil.  It’s all about perception! 

Wat kenmerkt Kirsti?

Koken & bakken

(Bijna) iedere avond staat er een gezond, home-cooked meal op tafel. Met af en toe patatjes uit de Airfryer! Niet voor de baby Julius natuurlijk. Die krijgt de heerlijkste baby-proof combinaties.

Naar buiten – ja, graag!

Wat mij  betreft is buiten zijn de beste manier om aan je vitamine D te komen, ook voor baby’s. Het hoeft geen enorme onderneming te zijn, maar zuurstof happen is zó heerlijk!

Zweeds familiehuis

Skiën, stedentrip of kamperen in Scandinavië – heerlijk! Sinds 10 jaar staat er in Zweden een prachtig familie-vakantiehuis waar de hele familie samenkomt voor lange zomeravonden of knusse winterdagen met de houtkachel aan.

Crèmes & smeersels

Hoe haal je het meeste uit je pregnancy glow? En wat werkt het beste tegen die wallen als je suikerbaby er eenmaal is? Ik weet precies wat je waarvoor nodig hebt! Het staat allemaal in mijn badkamer en is uitgebreid getest.

Montessori opvoeding

“Help me do it myself” is de basis van de Montessori filosofie. Ik pas dit graag toe bij zowel Jonatan en Julius – twee zeer zelfstandige kereltjes inmiddels.

Zeilen

Als ik in een zeilboot zit, voel ik me vrij. Op grote platbodems of kleine Valkjes, alles met een zeil roept dat heerlijke, vrije gevoel op. Dit geef ik hopelijk door aan m’n zoons!

Zwangere type 1 diabetica 

Kirsti’s ervaring take 2: Julius

Nadat ik dit hele proces bij Jonatan had meegemaakt, was ik in mijn tweede zwangerschap een heel stuk rustiger. Ik kon op mezelf vertrouwen, wist ik immers. Ik wist ook wat ik kon verwachten aan begeleiding vanuit het ziekenhuis (een geweldige, doorgewinterde DVK!) en wanneer ik zelf harder aan de bel moest trekken en voor mezelf moest opkomen. Bijvoorbeeld bij het bespreken van mijn geboorteplan en inleiding – daar kon ik de tweede keer veel duidelijker aangeven wat mijn wensen waren.

Mede daardoor ging ik de bevalling van Julius véél relaxter tegemoet. De eerste keer weigerde ik pertinent een glucose- en insuline infuus. Ik vond dat niemand behalve ikzelf de regie over mijn regulatie moest hebben. Dat heeft me vooral veel strijd opgeleverd, en ook veel te veel stress tijdens de bevalling zelf. En laat me je vertellen….. dat infuus komt er toch wel! Dus tijdens m’n tweede bevalling heb ik ‘m gewoon laten zetten en me bezig gehouden met weeën en het welzijn van m’n baby, in plaats van met m’n insuline. Vertrouwen op de Dexcom helpt dat natuurlijk ook wel heel veel.

En om eerlijk te zijn heb ik geen enkel alarm gehad de hele bevalling. Of dat nou aan het infuus lag? Het leek er ook wel heel sterk op dat mijn lijf begreep dat het bezig was met belangrijkere zaken dan diabetes!

Kom je ook bij de Suikermama’s community?

Iedere vrouw verdient een fijne zwangerschap. Ook vrouwen met type 1 diabetes! Om jou te laten zien dat je er niet alleen voor staat, richtte ik samen met Bea het platform Suikermama’s op: de gezelligste online community voor zwangere type 1 diabetica’s! De enige voorwaarde om mee te doen?
Je hebt, net als wij type 1 diabetes!