Om heel eerlijk te zijn: wat voorafging aan mijn route naar groen licht was niet zo standaard. Ik kreeg de diagnose diabetes type 1 namelijk op het moment dat ik al 11 weken zwanger was. Helaas hoorde ik tegelijkertijd dat het hartje van onze baby niet meer klopte. 

Suikermama kirsti

Over haar ‘Groen Licht’ verhaal

mijn reis naar groen licht

Zoals hierboven te lezen valt – ik had een miskraam te verwerken en kreeg daarbovenop het nieuws van een chronische ziekte. Dat betekende voor mij een hele nieuwe wereld, want ik had geen idee wat leven met diabetes type 1 inhield.

En dat betekende weer: lezen, lezen, lezen. Tot mijn ogen er -soms letterlijk- van dichtvielen. Wat is deze ziekte, wat doet het met m’n lijf, wat zijn de consequenties op langere termijn, en vooral ook: hoe heeft deze ziekte invloed op mijn zwangerschapswens?

Waar moet ik vanaf nu rekening mee gaan houden, wat verandert er voor mij? En ook: hoe kan m’n omgeving me hierbij helpen? Want het was me al snel duidelijk: diabetes heb je niet alleen!


de praktische kant – hoe dan?

Omdat ik wel meteen het doel had opnieuw zwanger te worden, ben ik me heel strikt aan alle “regels” gaan houden.

  • Iedere dag precies op dezelfde tijd eten
  • Iedere dag precies op dezelfde tijd m’n langwerkende insuline spuiten
  • Van iedere koolhydraat zocht ik op wat het met m’n lichaam deed en hoe lang dat effect aan zou houden – de glycemische index kende ik zowat uit m’n hoofd
  • Als ik niet wist hoeveel koolhydraten ergens in zaten, dan at ik het nietI
  • Ik nam ritueel afscheid van M&M’s en chips…. 
  • Alles wat ik at, woog ik af met m’n zak-weegschaal zodat ik heel precies wist hoeveel koolhydraten ik ging eten… 


Ik kan me bijvoorbeeld nog helder voor de geest halen dat we Sinterklaas vierden, bij mijn ouders. Normaal was dat dubbel feest: gezellig bij elkaar met cadeautjes, maar ook altijd met hapjes, een flinke borrel en een lekkere Sinterklaastaart. Dat eerste jaar, net na m’n diagnose, maakte ik m’n moeder halfgek door van alles dat op tafel stond precies te willen weten wat er inzat. Zat ik daar met m’n eigen schaaltje lekkers, zodat ik precies wist hoeveel koolhydraten erin zouden gaan: 1 macaron, 1 kaasbroodje, 1 stukje chocola, 1 plakje borstplaat. Toen vond ik diabetes (op z’n zachtst gezegd) even minder gezellig. Met Kerst had mijn familie daarvan geleerd en kreeg ik keurig in een Excel file door hoeveel koolhydraten er per 100 gram in het toetje en de aardappelgratin zaten. Hoe lief!! 

groen nieuws

Mede door een ijzeren discipline en door heel goed te leren hoe mijn ziekte eigenlijk precies “werkt”, had ik na vier maanden een heerlijk telefoontje van de internist.

Internist: “Mevrouw van Dam, uw Hba1C is inmiddels gezakt naar 54.”

Ik: “Wow, dat is goed nieuws. Dus dan werkt alles wat ik doe! Betekent dat dan ook dat ik groen licht heb, dat ik weer over een zwangerschap kan gaan nadenken?”

Internist: “Nou.. eh… ja, eigenlijk wel.! Ik zie geen reden om dat langer uit te stellen.”

Dus eigenlijk was ik voor mijn eerste zwangerschap meer bezig om mezelf überhaupt goed in te stellen en toen dat gelukt was, kreeg ik ook meteen de “groene GO!” Wiehoee!! Omdat we al 3 jaar bezig waren geweest om voor de eerste keer zwanger te worden, mochten we nu weer van start met een fertiliteit traject, in hetzelfde ziekenhuis als waar ik voor m’n diabetes onder controle ben.

Wiehooeee! ready, set, go!

Nadat we al 3 jaar bezig waren geweest om voor de eerste keer zwanger te worden, mochten we nu weer van start met een fertiliteit traject, in hetzelfde ziekenhuis als waar ik voor m’n diabetes onder controle ben. Na twee maanden was het raak! En nog wel in de maand waarin we geen hormoonbehandelingen kregen. Wel in de maand waarin we ons met vrienden tonnetje rond gegeten (en gedronken ) hadden in een 2-sterren restaurant, wie weet wat voor invloed dat gehad heeft!

Nee hoor, mijn gouden tip is niet om een sterrenkok voor je te laten koken, maar wel om af en toe de teugels een beetje te laten vieren. Vergeet niet dat je leven ook heel leuk is, ook al is het voor ons diabetica’s soms moeilijker om je zwangerschapswens in vervulling te zien gaan. Focus je op het goede in je leven, haal uit jezelf wat erin zit en denk gewoon ook heel goed na over wat je in je mond stopt!

GA VOOR GROEN!

Heb jij ook interesse in de methode die Kirsti zo succesvol heeft toegepast om haar hba1c omlaag te krijgen? Meld je dan nu aan voor het “Groen Licht’ – traject en gá voor GROEN

In alle boeken, tijdschriften en online lees je over de combinatie zwangerschap en diabetes type 1 maar 1 woord: TOPSPORT! En als ik iets niet ben (en dit ook absoluut niet ambieer), dan is het wel het leven van een topsporter. Deze info én de info die ik kreeg tijdens de gesprekken vooraf, met gynaecoloog en behandelend team, boezemden mij veel angst in. En ik was nog niet eens begonnen…