Een lijf dat een week lang geen insuline meer nodig leek te hebben. Valse hoop, want “doet” mijn lijf het ineens toch zelf weer, insuline aanmaken? Gelukkig wist ik de tweede keer dat ik uiteindelijk gewoon weer insuline nodig zou hebben. En heel veel extra eten, vanwege de borstvoeding 🙂

Suikermama Kirsti

Over periode na de geboorte van Julius

Strakke lijntjes, beetje laag

Ik ben er eens even goed ingedoken, in die suikers van na mijn bevallingen. Want ik kan me vooral herinneren dat er een enorme berg hypo-voer naast m’n bed en in de kamer van Julius stond. Maar was dat echt nodig? Of had ik het alleen maar uit voorzorg daar neergezet? Ik kan het niet meer terughalen om een mooi grafiekje te laten zien, maar er waren dagen bij dat ik steady rond de 4 bleef hangen en er echt voor moest zorgen dat ik niet te veel boluste, omdat ik binnen no-time een hypo inschoot.

Dat risico was het grootst tijdens de nachtelijke voedingen. Julius wilde gelukkig goed aan de borst, maar dat betekende voor mij ook dat ik (zeker in het begin) alle voedingen deed. Dus ook die van 00:00, van 03:00 en weer om 06:00 – als er tenminste zo’n regelmaat in zat. Omdat ik tijdens die voedingen geen zin had naar beneden te lopen, had ik een mini supermarkt uitgesteld in het raamkozijn. Ontbijtkoek per stuk verpakt, reepjes gepofte rijst, pinda-honing bars, een assortiment Haribo om u tegen te zeggen en altijd een 1,5 liter fles Spa blauw. Want wie veel voedt, moet veel drinken. En eten dus! 

out of control – ik heb wel wat anders aan m’n hoofd

Uit de samenvattingen van m’n Dexcom sensor blijkt dat ik in de week van de geboorte van Julius (17 mei 2020) een time-in-range had van 87%, met een gemiddelde waarde van 6.2. De weken, en eigenlijk ook wel maanden daarna heb ik die 87% niet meer gehaald. Het alarm van m’n Dexcom ging naar trillen in plaats van piepen (ook advies van m’n dvk) en dat gaf een boel rust. In die eerste week werd ik behoorlijk panisch van alle “naderende laag alarmen” maar die waren natuurlijk JUIST superbelangrijk als je goed voor je kindje wilt zorgen.

Die hebben dan ook nooit uitgestaan! En gelukkig zijn er in zo’n kraamweek genoeg handen die even een Dextro’tje, handje Skittles of verse fruitcocktail voor je kunnen maken om een hypo af te wenden. Maar na de kraamweek verslapte de aandacht wel hoor, vooral voor de hoge pieken. Er waren gewoon zoveel andere dingen die m’n aandacht opslokten. En de eerlijkheid gebied te zeggen: na die 9 maanden enorm strakke controle en super time-in-range, wilde ik nu ook graag de teugels wat meer laten vieren! Een taartje hier, een koekje daar, lekker pasta eten met z’n allen. BBQ met stokbrood, ijsjes halen met m’n boys – zo’n zomer zit vol verleidingen! En hoge bloedsuikers, in mijn geval.

Zo rond oktober besloot ik dat er weer wat meer aandacht voor m’n bloedsuikers moest zijn en dat zie je terug in m’n time-in-range (omhoog) en gemiddelde bloedsuikers (omlaag). Toen besloot ik overigens ook, in overleg met m’n DVK, om de grens van 8 die ik in mijn zwangerschap aangehouden had, weer te verhogen naar 10.

Dat gaf vooral mentaal veel ruimte omdat dit makkelijker op tijd te corrigeren is. En dankzij de Dexcom – die ik gelukkig nog steeds mag gebruiken! – ben ik weer back on track.

Maar nu de borstvoeding afgelopen is, ga ik toch de mogelijkheden van loopen onderzoeken. Want geloof mij… met een peuter en over een paar maanden een dreumes in huis, heb ik wel wat anders aan m’n hoofd dan constant focussen op m’n bloedsuikers!

Baby’s & Bloedsuikers

Wil jij advies, zoek je een ervaringsdeskundige, hulp bij je bloedsuikermanagement na de geboorte van je kleintje? Search no more! De Suikermama’s luisteren, adviseren en helpen je graag! Met- of zonder baby op schoot 😉

Eigenlijk gingen mijn bloedsuikers meteen weer terug naar de status van voor mijn zwangerschap. Alleen mijn eigen status veranderde. Ik ging weer aan de alcohol, at allerlei lekkere kaasjes en worstjes voor tien, de hormonen gierden door mijn lijf en ik moest de Dexcom G6 weer inleveren. HELP!”

Suikermama Bea

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur.

John Doe